buzzy zaden groothandel

Spaanse Peper Cayenne



Artikelnummer: 02450
Seizoen: maart binnenshuis

Peper is een in de keuken gebruikte specerij met een zeer scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De hoofdtekst van dit artikel behandelt de zwarte of witte peper; er bestaat ook een geheel ander soort: de rode peper. Onderaan dit artikel staan een aantal andere pepers vermeld. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine.

Peper is al bekend uit oude Indiase geschriften in het Sanskriet, waar het “pipali” genoemd werd. Via Perzië kwam het pepergebruik bij de oude Grieken terecht. De Romeinen noemden peper “piper”, waar ons woord peper direct van afstamt. Ook de oude Egyptenaren kenden peper.

Oorspronkelijk kwam peper in Europa door de Arabieren. Alexandrië werd de belangrijkste doorvoerhaven voor peper. Het monopolie voor de peperhandel lag tot het eind van de 15e eeuw bij de Italiaanse handelssteden Venetië, Genua, Pisa en Florence. Daarna ontdekte de Portugese Vasco da Gama de route langs Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika) en kwam ook “Portugese peper” Europa binnen. De VOC is onder andere ontstaan vanuit de wens van de Nederlanders om zelf peper te gaan halen. De prijs van peper is altijd zeer hoog geweest, ook toen peper op meerdere plaatsen verbouwd werd. De Amerikaan Elihu Yale vergaarde vanaf 1672 een enorm kapitaal met de peperhandel, waarmee onder andere de Yale Universiteit is gesticht. Hier komt ook het woord peperduur vandaan. Peper kan in vrijwel elk gerecht verwerkt worden. Het versterkt de smaak van bijvoorbeeld vlees, en geeft een pittige smaak aan soep en puree. Peper wordt ook in sommige gebaksoorten gebruikt, bijvoorbeeld in pepernoten. Men gebruikt dan over het algemeen zeer weinig peper. In sommige gerechten worden hele peperkorrels gebruikt, de gedroogde besjes van de peperplant. Hoewel peper ook in gemalen vorm te koop is( niet echt vers), prefereren veel fijnproevers vers gemalen peper. In India wordt peper gebruikt in de pittigste kerriemengsels.

Witte peper is pikant, maar iets aromatischer dan de scherpere zwarte peper. Er bestaat ook groene peper die milder van smaak is en daarom vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld salades en roomsaus. Grijze peper is een mengsel van zwarte en witte peper.

Peper wordt ook in parfums gebruikt.



Pepers De Cayenne is een pittige (Spaanse) rode peper. In onrijp stadium zijn de vruchten nog groen van kleur, maar daarna worden ze vuurrood. Ze zijn lekker te verwerken in tal van scherp smakende schotels als chili con carne en Indonesische gerechten. ‘De Cayenne’ kan uitstekend op de koude grond gekweekt worden. Zaaien: zaai binnenshuis in potten. Beste zaaiperiode: februari-maart. Zodra het eerste blad verschijnt, ieder plantje in een eigen potje zetten. Begin mei uitplanten in de vollegrond, Plantafstand:80 x 40 cm. Zet een steunstok bij iedere plant. De hoofdstengel toppen. Houd 3 tot 4 zijscheuten aan. Overige scheuten regelmatig wegnemen. De grond steeds vochtig houden. Oogst: van juli tot september. Geschikt voor invriezen.

Meer weten over dit product?

Stel hier uw vraag of opmerking >>

Waar vindt u Buzzy Seeds?

Ga naar onze verkooppunten >>

De knip&eet spruitgroente van Buzzy kunt u het beste zaaien op de speciale...>>