buzzy zaden groothandel

Peterselie Amsterdamse Snij



Artikelnummer: 02460
Seizoen: maart-augustus

Peterselie (Petroselinum crispum) is een zacht (niet-houtig) tweejarig kruid dat in Nederland soms de winter overleeft, maar meestal niet.

Het is een veelgebruikt kruid in de Europese keuken, maar evenzeer in de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten. Het is fris van smaak. De ontkiemtijd van het zaad is opvallend lang.

Er zijn drie soorten peterselie in gebruik.

Krulpeterselie met de bekende gekroesde blaadjes wordt in hoofdzaak gebruikt als garnering.

Bladpeterselie heeft gladde bladeren en heeft door een hoger watergehalte en een hoge

gehalte aan etherische oliën (in hoofdzaak apiol) een fijnere smaak dan krulpeterselie.

Van wortelpeterselie wordt de wortel gegeten. Deze wortels zijn zo'n 15 cm lang.

Peterselie wordt als waardplant gebruikt door rupsen van de boksbaardvlinder (Amphipyra tragopoginis) en de spurrie-uil (Discestra trifolii)

Het dient pas aan spijzen toegevoegd te worden vlak voor het serveren (dus niet meegekookt te worden) omdat het anders te veel van zijn smaak en frisheid verliest.

Het wordt ook vaak samen met knoflook aan boter toegevoegd om kruidenboter te vormen. Bladpeterselie kan ook in salades gebruikt worden.

Kruidenthee van peterselie kan worden gebruikt als diureticum. Chinese en Duitse herboristen raden deze thee aan tegen hoge bloeddruk. Cherokee Indianen gebruiken het als tonic ter versteviging van de urineblaas. Het wordt ook soms gebruikt als menstruatieopwekkend middel.

Peterselie blijkt de afscheiding van urine te verhogen door het afremmen van de Na+/K+-ATPase- pomp in de nieren. Hierdoor wordt de afscheiding van water en natrium versterkt en terzelfdertijd de absorptie van kalium verhoogd.

Peterselie bevat een hoge concentratie aan oxaalzuur. Deze verbinding is betrokken in de vorming van nierstenen.


Peterselie Amsterdamse snij geeft krachtige planten met breed niet gekruld blad. Wordt ook wel gladde of platte peterselie genoemd. Het kan zowel onder glas (winterteelt) als in de vollegrond geteeld worden. De smaak van het blad is sterk aromatisch en past bij allerlei gerechten. Zaaien: voor de teelt onder glas: zaai in augustus –september op regels of rijen die 20 cm. uit elkaar liggen. Voor de vollegrondsteelt zaait u in de periode maart-juni, ook op regels met 20cm. tussenruimte. Zaai niet te dicht op elkaar, de planten hebben wat ruimte nodig. Het duurt lang voor peterseliezaad kiemt: 4 weken is normaal. Tijdens de kiemperiode de grond voortdurend vochtig houden en ook daarna regelmatig water geven. Peterselie heeft veel vocht nodig voor een goede ontwikkeling. Oogst: bij glasteelt kan in januari-maart het blad geoogst worden, bij teelt in de vollegrond van juli tot en met september. Geschikt voor invriezen.

Meer weten over dit product?

Stel hier uw vraag of opmerking >>

Waar vindt u Buzzy Seeds?

Ga naar onze verkooppunten >>

 Buzzy zaden worden gecontroleerd in ons laboratorium en op onze proefvel...>>