buzzy zaden groothandel

Postelein groeneArtikelnummer: 02490
Seizoen: mei-augustus

Postelein (Portulaca oleracea syn. Portulaca sativa) is een eenjarige plant, die behoort tot de Posteleinfamilie en komt van nature voor in India en het Midden-Oosten. De opgaande vorm van postelein wordt in Azië, Suriname en in Europa alleen in Nederland gebruikt als groente. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar gegeten. Ook bestaan er cultivars met grote bloemen voor de siertuin.

Postelein wordt 5 tot 50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit in Nederland in het wild van juni tot de herfst met gele 12 mm grote bloemen. De bloemen bloeien 's morgens voor maar enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar. Postelein heeft ook een medicinale werking. In Griekenland was het een populair medicijn. Ze gebruikten het bij verstopping en ontstekingen van de urinewegen.

Daarnaast werkt het koortsverlagend. Postelein werkt ook verlichtend bij brandend maagzuur. Tabernaemontanus (Jacob Dietrich Theodorus von Bergzabern (1520-1590)) beval in zijn Nieuwe Kruidboek (Neuw Kreuter Buch) van 1588 postelein aan bij brandend maagzuur en dacht ook dat posteleinsap in de mond losse tanden weer vast kon zetten. Ook werd posteleinsap en aftreksel van de zaden tegen darmparasieten gebruikt.

In de oudheid adviseerde Plinius de Oudere de plant als een amulet te dragen als afweer tegen duivels. (Naturalis Historia 20.120). [1]


Postelein, ‘Groene’ is de sterkste postelein. Dit gewas wordt meestal onder glas geteeld, maar vanaf juni kan het ook in de vollegrond. Zaaien: vanaf mei tot september onder glas of vanaf juni (ook tot september) in de vollegrond. De zaaigrond moet voedzaam en vooral vochtig zijn. Zaai breedwerpig of op rijtjes, het zaad niet te dicht op elkaar. Dat kunt u doen door het zaad met scherp zand te vermengen en zo uit te strooien. Maak het zaaibed goed vochtig. Bedek het zaaisel met doorzichtige plastic folie om het kiemen te bevorderen. Na een paar dagen is meestal al een rode gloed van de opkomende plantjes te zien. Verwijder dan het plastic. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar probeer het gewas zelf zo veel mogelijk droog te houden. Dat vermindert de kans op smeul (de steeltjes rotten daarbij aan de onderkant weg en vallen om). Oogst: vanaf ca. 3 weken na uitzaai. Bewaren: in het groentevak van uw koelkast. Geschikt om in te vriezen.

Meer weten over dit product?

Stel hier uw vraag of opmerking >>

Waar vindt u Buzzy Seeds?

Ga naar onze verkooppunten >>

 Buzzy zaden worden gecontroleerd in ons laboratorium en op onze proefvel...>>