buzzy zaden groothandel

Ramenas Lange ZwarteArtikelnummer: 02575
Seizoen: juni-augustus

De ramenas (Raphanus sativus subsp. niger) is een groente uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). Ze komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellands Zeegebied. Eén van de voorouders is waarschijnlijk Raphanus maritimus. Het is een zeer oud gewas en werd al 4000 voor Christus door de Oude Egyptenaren geteeld. De rammenas is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren geselecteerd. In Nederland wordt rammenas weinig geteeld, maar in Duitsland is het een belangrijk gewas.

Rammenas (Raphanus sativus subsp. niger) verschilt van radijs doordat radijs (Raphanus sativus subsp. sativus) een stengelknol en rammenas voor het grootste gedeelte een wortelknol is. Hierdoor is rammenas milder van smaak, steviger en groter dan radijs.


Ramenas, ‘Lange Zwarte Winter’ is een van de beste lange ramenasrassen . Dit ras is geschikt voor de late teelt. Na de oogst kunnen de wortels vrij lang bewaard worden. Ramenas is lekker zacht-pittig van smaal. Heerlijk op brood of verwerkt in rauwkostschotels. De wortels hebben een stevige structuur. Als cultuurgewas in ramenas al heel oud: het werd al geteeld in het oude Egypte van de Farao’s. Zaaien: in juni-juli direct in de vollegrond. Zaai op regels of rijen met een onderlinge afstand van 25 cm. Na opkomst uitdunnen (het teveel aan planten wegnemen) tot de overblijvende planten op een onderlinge afstand van 20 cm staan. In de groeiperiode bij droogte regelmatig gieten om groeistoornissen te voorkomen. Anders dan bij radijs, waarvan het onderste stengeldeel zich verdikt. Is het bij ramenas de wortel die uitgroeit. Oogst: van begin september tot in oktober. Tip: laat de wortels niet te groot worden, want dan vermindert de smaak.

Meer weten over dit product?

Stel hier uw vraag of opmerking >>

Waar vindt u Buzzy Seeds?

Ga naar onze verkooppunten >>

De knip&eet spruitgroente van Buzzy kunt u het beste zaaien op de speciale...>>