buzzy zaden groothandel

Tuinkers GewoneArtikelnummer: 02870
Seizoen: maart-september

Tuinkers (Lepidium sativum), het sierlijk groen, is een bijzonder kruid. Het is een van de kruiden die niet alleen in je tuin groeien, maar die je ook nog eens kunt eten. De plant wordt circa 40 cm groot en is lid van de kruisbloemenfamilie. Gezien de sterke smaak, is het niet vreemd dat de plant familie is van mosterd.

Tuinkers wordt ook wel sterrekers of bitterkers genoemd en is afkomstig uit Noord-Afrika. De smaak van tuinkers varieert van pittig tot scherp. Er bestaat een fijne en een grove soort.

Tuinkers wordt in bakjes verkocht, waarbij de kers zich nog op een voedingsbodem bevindt. De tuinkers wordt gegeten als het nog pas een paar dagen oud is, en alleen bestaat uit een steeltje en wat kleine blaadjes. Tuinkers wordt net als andere kerssoorten voornamelijk rauw gebruikt in salades en als garnering van broodjes en koude voorgerechten. Een traditioneel gerecht in Nederland is beschuit bestreken met boter, bestrooid met suiker en daaroverheen tuinkers (of net andersom). Soms wordt daarna nog wat citroensap toegevoegd.

Tuinkers verliest zijn smaak als de plant gedroogd wordt en kan daarom alleen vers gegeten worden. Tuinkers geeft wortelen een kruidachtige smaak, en het is ook nog eens heel gezond. De groene steeltjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen zoals calcium en ijzer. Tuinkers kan zo'n 11 tot 14 dagen na het zaaien gegeten worden, de steeltjes zijn dan zo’n 5 tot 8 cm lang en ze zien er erg smakelijk uit. Tuinkers ontkiemt na een week. Heel lekker bij patat en op pizza. Tuinkers groeit op alles dat vocht vasthoudt, bijvoorbeeld op een prop watten of een lapje. 


Gewone Tuinkers is een snelkiemend gewas met een lekkere fris-pittige smaak. De gekiemde plantjes worden vers gegeten en heel vaak als broodbeleg gebruikt (met een beetje suiker en azijn of citroensap). Ook lekker in rauwkostschotels. Bovendien (vanwege de snelle ontwikkeling) leuk voor kinderen om zelf te zaaien, bijvoorbeeld in de vorm van de eerste letter van hun naam. Al na enkele dagen zien ze het resultaat. Te zaaien in de vollegrond vanaf eind april tot september. Voor een vroegere oogst moet er binnenshuis in een zaaibakje worden gezaaid vanaf februari. Op een warm plekje, bijvoorbeeld de vensterbank, lukt het best. Het zaad kiemt zelfs op een laagje natte watten. Te oogsten enkele dagen na het zaaien als de plantjes enkele centimeters hoog zijn. Knip de plantjes zo kort mogelijk af.

Meer weten over dit product?

Stel hier uw vraag of opmerking >>

Waar vindt u Buzzy Seeds?

Ga naar onze verkooppunten >>

  Buzzy zaden zijn niet genetisch gemanipuleerd. Buzzy vermeerdert ...>>