buzzy zaden groothandelHoe krijg ik zo'n prachtige bloemenweide.

Antwoord:     Het zaaien van (wild)bloemenmengsels vergt enige aandacht. Onderstaande tips helpen u op weg.

ZAAIHOEVEELHEID :  1,5-2 gram per vierkante meter.

AANLEG

Alle grondsoorten zijn geschikt voor de aanleg van een bloemenweide. Echter bij kleigronden adviseren wij het doormengen van zand in de bovenlaag. 

Een optimaal resultaat van een gezaaide bloemenweide bereikt u alleen wanneer u zaait op grond die onkruidvrij is. U kunt de grond onkruidvrij maken d.m.v. frezen, ploegen of omspitten. Na bewerking de grond goed egaliseren.

BEMESTEN

Bemesting van de grond kan achterwege blijven. Grond met een minimale bemesting (schrale grond) geeft het beste bloeiresultaat.

ZAAIPERIODE

Mengsels van eenjarige soorten zaait men van maart t/m juni.

Mengsels van een- en meerjarige soorten zaait men van maart t/m september.

ZAAIMETHODE

Indien men de beschikking heeft over een zaaimachientje is deze methode aan te bevelen. Over het algemeen zaait men met de hand omdat de te zaaien oppervlakte meestal niet al te groot is. Om te kunnen zien waar men gezaaid heeft adviseren wij de zaden te mengen met wit zand. Aan het witte zand kan men zien waar er gezaaid is. Ruim zaaien is aanbevolen. Na het zaaien het mengsel niet te diep in harken en de grond licht aandrukken. De bovenlaag moet voldoende vochtig blijven tot ontkieming van het zaad heeft plaatsgevonden.

GROEI EN BLOEI

Na opkomst kunt u de planten ongestoord laten doorgroeien. Bij extreme droogte kunt u sproeien. De eenjarige soorten bloeien vanaf 6-8 weken na het zaaien tot ver in de herfst. De meerjarige soorten bloeien vanaf het tweede jaar na het zaaien. Door het ploegen etc. worden de onkruidzaden in de grond geactiveerd om te ontkiemen, hierdoor gaan ook andere onkruiden en grassoorten groeien. Wij adviseren derhalve het bloemzaadmengsel niet te mengen met graszaden. Wilt u dit wel doen dan moet een  langzaam groeiend grasmengsel worden gebruikt, b.v. een siergazon mengsel.

ONDERHOUD

Wanneer in de nazomer alles bijna is uitgebloeid adviseren wij het gewas af te maaien op plm. 5 cm. hoogte. Het maaisel niet direct afvoeren maar enkele dagen te laten drogen. Wanneer het maaisel goed gedroogd is kunt u met de achterzijde van een spade het maaisel gaan bekloppen. Hierdoor vallen de zaden uit de aren en kunnen gaan ontkiemen en het volgend jaar weer voor bloei gaan zorgen. Over het algemeen blijft een bloemenweide 3 jaar soortenrijk. Na 3 jaar zal men toch weer van voor of aan moeten beginnen.

 

 

Meer weten?

Stel hier uw vraag of opmerking >>

Waar vindt u Buzzy Seeds?

Ga naar onze verkooppunten >>

 Buzzy zaden worden gecontroleerd in ons laboratorium en op onze proefvel...>>